fbpx

Lazer Kesim ve Markalama Makineleri, Dijital Baskı Makineleri

Lazer Kesim Makinesi Seçerken Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

Lazer kesim makinesi seçerken karar vermemiz gereken üç temel özellik bulunmaktadır.

– Lazer Teknolojisi
– Lazer Gücü
– Çalışma Ebatı

Lazer kesim makinesinin ihtiyacınızı karşılaması için bu üç özelliği doğru anlamalı ve karar aşamasında mutlaka göz önünde bulundurmalısınız.

Günümüzde lazer makineleri hemen hemen tüm materyaller üzerinde işlem yapabilmektedir. Fakat materyalin cinsi kullanılacak lazer kesim teknloojisinin seçilmesindeki en önemli etkendir.

Çoğunlukla kullanılan materyalleri metal ve metal dışı olarak iki gruba ayıracak olursak, karbondioksit ve fiber lazer kaynakları karşımıza çıkmaktadır. Bunlardan en yaygın olarak kullanılan CO2 lazerler, pleksiglas, ahşap, deri, mdf, kontraplak, kot, kumaş çeşitleri, kağıt, karton, mukavva, strafor, pvc gibi malzemelerde kesim yapabilmektedir.

Karbondioksit lazerlerde kazıma ve markalama işlemi bahsedilen malzemelerin dışında, kaplamalı metallerde de yapılabilmektedir. Bu işlemde metal üzerindeki kaplama aşındırılarak kazıma ve markalama sonucu elde edilmiş olur, fakat metallerde kesim işlemi dışarıdan yardımcı gazların desteği eklenmeden yapılamaz. Paslanmaz çelik, karbon çelik, alüminyum, krom, bakır gibi boyasız ve kaplamasız metallerde fiber kaynakları tercih edilmektedir.

Materyalimize uygun lazer tipini seçtikten sonra ihtiyacımız olan lazer gücüne karar vermemiz gerekiyor. Bu aşamada göz önünde bulundurmamız gereken parametreler, materyalimizin kalınlığı ve kesim hızıdır. Örneğin 10mm’lik mdf için kullanmamız gereken en düşük güç 80w olmalıdır. Bu watt güçünde kesim hızı yaklaşık saniyede 5mm olacaktır. Fakat lazer gücü 130w seçilirse bu materyal için kesim hızı saniyede yaklaşık 9mm olacaktır.

Lazer kesim teknolojisine ve gücüne karar verdikten sonra makinenin çalışma ebatına karar vermemiz gerekir, çaışma ebatına karar verirken göz önünde bulundurmanız gereken başlıca faktörler, çalışacağınız desenin boyutu, materyalinizin boyutu ve mekanın boyutu olmalıdır. Örneklerle anlatmak gerekirse 50X50 bir desen için 40X30 çalışma alanı olan bir lazer kesim makinesi küçük gelecek ve ihtiyacınızı karşılamayacaktır. Bu sebeple desen boyutunu göz önünde bulundurmak önemlidir. Desen boyutunun yanı sıra lazer kesim makinesinde çalışacağınız materyalin boyutu da bir diğer etkendir.

80X60 ‘lık bir pleksi levhanın tamamında çalışma yapabilmek için lazer kesim makinesinin tablasının da en az bu ölçülerde olması gerekir.

Lazer kesim makinesini konumlandıracağınız alanın boyutlarını göz önünde bulundurmanız kaçınılmazdır. Çalışma alanının büyümesiyle lazer kesim makinesinin kapladığı alanında artacağını akıldan çıkarmamak ve tarafınıza rahatça çalışacak bir alan bırakacak büyüklükte bir lazer kesim makinesi seçmeniz gerekir

Yalnızca lazer teknolojisi, lazer gücü ve çalışma alanını göz önünde bulundurarak seçeceğiniz lazer kesim makinesi standart bir konfigürasyon olacak, ve çoğu zamanda işleriniz için yeterli olacaktır. Fakat lazer kesim makinenizden alacağınız verimi arttırmak için makinenizi çeşitli eklentilerle zenginleştirmeniz mümkün. Nasıl mı? Kafa sayısını arttırarak. Lazer kesim makinenisin birim sürede yapacağı iş sayısını katlamak için kafa sayısı arttırılabilmektedir. Bu sayede birim sürede yapılacak işlem sayısı lazer kafa sayısıyla doğru orantılı olarak artmaktadır. Yüksek adetli lazer kesim işlerinde kullanıcıya kazandırdığı zaman açısından oldukça faydalıdır.

Makinenizin lazer kafasının hemen yanına ekleyeceğiniz yüksek çözünürlüklü bir kamera, malzeme üzerindeki deseni tespit eder ve o desen için daha önce belirtmiş olduğunu işlemi hemen gerçekleştirir. Özellikle etiket sektörüne saladığı kolaylık bakımından kameralı lazer kesim makinesi çokça tercih edilmektedir.

Otomatik besleme; lazer kesim makinesinde çıkan sonuçları toplamak ve yeni malzeme yerleştirmek çok uzun sürmese de adetli işlerini hızlıca çalışmak isteyen kullanıcılar için otomatik beslemeli lazer kesim makinesi tercih sebebi olabilecek bir modeldir. Top kumaş gibi metrajlı malzemeler, konvayör denilen sistemle çalışma alanına çekilerek zaman tasarrufu sağlanır.

Son olarak, divizör ekleyerek, silindirik şekilde materyalleri, çalışma esnasında desene uygun bir şekilde döndürerek, odak mesafesini sürekli doğru olarak ayarlayan ve istenen desenin tam olarak ortaya çıkmasını sağlayan bir cihazdır. Şişe, kalem, boru gibi ürünlerde sıkça tercih edilmektedir.

Lazer kesim makinesi seçerken şu ana kadar tercih ettiğimiz tüm faktörleri göz önünde bulundurarak karar vermeniz, doğru firmayı seçmediğiniz sürece malesef ki sizi sonuca ulaştırmayacaktır. Lazer kesim makinenizi, makinesine güvenen ve garanti veren, kurulumu eğitimini sağlayan, teknik servis ekibi olan, yedek parça deposu olan, en ufak problemde en kısa sürede ulaşabileceğiniz ve destek alabileceğiniz, piyasada faaliyet gösteren lazer kesim makinaları olan, müşteri memnuniyeti odaklı bir firmadan almadığınız sürece, sizin için uygun olan lazer kesim makinesine ulaşamamışsınız demektir. Telasan – Lazerpol 15 yılı aşkın tecrübesi, uzman teknik ekibi, piyasadaki 1000’den fazla lazer kesim makinesiyle, sizleri doğru lazer makinesine doğru hizmet ile ulaştırarak, mutlu müşterilerinin arasında görmekten mutluluk duyacaktır.

Lazerpol Hakkında

Lazerpol, Telasan Makine Sanayi Ticaret Limited Şirketi'nin kuruluşundan kısa bir süre sonra 2000 yılı başlarında, lazer kesim, lazer markalama, lazer kaynak gibi lazer sektöründe kullanılan her türlü makine ve ekipmanlarla birlikte, bu ürün gruplarının yedek parça ve sarf malzemelerinin tedariği, satışı ve satış sonrası teknik servis ve takip hizmetini yapmak amacıyla kurulmuş olup, ürün grubuna yıllar içerisinde UV printer baskı makinesi, yedek parça ve sarf malzemelerini ekleyerek yoluna istikrarlı bir şekilde devam etmektedir.

444 3 103 Bizimle iletişime geçin